در میان انواع مدل های پرده، از جمله پرده های شید و کرکره ها، انواع پرده پارچه ای هنوز بیش از هر مدل دیگری مورد استفاده قرار می گیرند. زیبایی و جذابیتی که پرده های پارچه ای با طرح ها و نقش های متنوعی که دارند به فضای خانه می بخشند همیشه آن ها را به یکی از اولین انتخاب ها برای هر خانه محسوب می شود.
با این حال، انتخاب بین انواع پرده پارچه ای گاهی کار دشواری می شود. بنابراین شناخت این پارچه ها، نقشی که در دکوراسیون خانه دارند و فضاهایی که بهتر است از آن ها استفاده شود، می تواند خرید پرده پارچه ای را برایتان ساده تر کند.
معرفی 8 مدل از انواع پرده پارچه ای
پرده حریر
پرده های حریر اغلب به دلیل زیباییشان به کار می روند تا کاراییشان چرا که پرده های نازکی هستند که جنس لطیف آن ها موجب شده به راحتی همه چیز از داخل آن نمایان شود.
پرده های حریر زیبایی بسیار زیادی به فضای یک اتاق می بخشند و معمولا بعنوان لایه زیرین در پرده های دو لایه مورد استفاده قرار می گیرند. هرچند کسانی که مشکلی با وارد شدن نور و آفتاب به داخل خانه ندارند می توانند بدون دردسر فقط از همین پرده بعنوان پرده اتاق خود استفاده کنند.
با این حال در بیشتر مواقع در کنار پرده حریر، پرده های ضخیم تر و سنگین تری استفاده می شود که تحولی در دکوراسیون خانه ایجاد می کند.
مزایا و معایب پرده حریر
- قیمت می تواند یکی از اولین مزایای پرده حریر محسوب شود چرا که این نوع پرده به نسبت انواع پرده پارچه ای موجود در بازار قیمت نسبتا اقتصادی تری دارد و خرید آن دردسر کمتری خواهد داشت.
- پرده حریر بسیار سبک است و اغلب نصب آن ساده و بدون دردسر است.
- پرده حریر به راحتی در هر سبک دکوراسیونی جا می گیرد و به تنهایی و در کنار پرده های دیگر استفاده شود.
- از معایب پرده حریر می توان به نازک بودن آن اشاره کرد که موجب می شود نور و گرما از آن عبور کند. بنابراین این نوع پرده به تنهایی برای جاهایی که هوای گرمی دارد مناسب نیست.
- همچنین پرده های حریر بسیار حساس هستند و در صورت عدم مراقبت صحیح زود آسیب می بینند. بنابراین این مدل پرده مناسب خانه هایی که حیوان خانگی دارند نیست چرا که ممکن است زود پاره شوند.
شستشو و تمیز کردن پرده حریر
تمیز نگه داشتن پرده حریر کار دشواری نیست و در بسیاری از مواقع می توانید این کار را با جاروبرقی کشیدن و از بین بردن گرد و غبار نشسته روی پرده به صورت هفتگی انجام دهید. اما در صورتی که نیاز به شستشوی آن در ماشین لباسشویی بود حتما به موارد زیر دقت کنید:
- پیش از شستشو حتما گرد و غبار روی پرده را بگیرید تا موجب ایجاد لکه روی پرده نشود.
- بهتر است 5 دقیقه این پرده را در آب سرد قرار دهید.
- در صورت نیاز به استفاده از سفید کننده، چند قطره بیشتر از این ماده را هنگام شستشو اضافه نکنید.
- از مواد شوینده قوی برای شستشوی پرده حریر استفاده نکنید.
- شستشوی پرده حریر با 2 الی 3 دقیقه در ماشین لباسشویی انجام می گیرد.
- بگذارید به خوبی آب موجود در پرده شستشو شده تخلیه شود و سپس آن را سریع سر جای خود آویزان کنید تا چروک نشود.
- حتما قبل از آویختن پرده شستشو شده، پنجره ها را به خوبی تمیز کنید تا مجدد لکه ای روی پرده ایجاد نشود.
پرده توری
پرده های توری نیز همانند پرده های حریر بسیار سبک و نازک هستند. پرده های توری با نقش های متنوعی بافته می شوند و معمولا حفره های بازی در آن وجود دارد که موجب می شود وقتی نوری به آن می تابد نقش روی پرده به داخل اتاق بیفتد و تصویری دراماتیک و رویایی ایجاد کند.
با این حال، پرده های توری نیز از جمله انواع پرده پارچه ای هستند که قادر به جلوگیری از ورود نور و گرما به داخل خانه نیستند. این مدل پرده اغلب در رنگ های سفید و خنثی عرضه می شود و به راحتی با سایر رنگ های داخل خانه هماهنگ می شود اما از سوی دیگر این مدل پرده بیشتر چهره ای سنتی و قدیمی به خانه می بخشد بنابراین لازم است در انتخاب این پرده به سبک دکوراسیون خانه خود دقت کنید.
مزایا و معایب پرده توری
- پرده توری به تنهایی جلوه و جذابیت بالایی دارد و نیازی نیست همیشه در کنار پرده دیگری به کار برود.
- به نسبت پرده های حریر، پرده های توری فضای خصوصی بیشتری در خانه ایجاد می کنند.
- از معایب پرده توری می توان به سازگار نبودن آن با دکوراسیون های مختلف اشاره کرد.
- پرده توری قادر به نگه داشتن گرما در خانه یا جلوگیری از ورود گرما به خانه نیست بنابراین اگر از این پرده در مناطق گرم استفاده شود فضای داخلی خانه در بیشتر مواقع گرم خواهد بود.
- وجود سوراخ ها و نقش های شکل گرفته روی این مدل پرده آن را در برابر آسیب و پاره شدن حساس می سازد بنابراین باید مراقبت بیشتری از این نوع پرده صورت گیرد.
شستشو و تمیز کردن پرده توری
اگرچه پرده توری را می توانید به راحتی در لباسشویی با دور کم و مدت زمان کوتاه بشویید اما معمولا توصیه می شود دقت و مراقبت بیشتری حین شستشوی این نوع پرده صورت گیرد. می توانید از این راهکار استفاده کنید:
- در یک تشت یا وان حمام مقداری آب سرد و پودر لباسشویی بریزید و ترکیب کنید تا کمی کف ایجاد شود.
- پرده توری را در این محلول قرار دهید و به آرامی آن را به مدت چند دقیقه در آب حرکت دهید. نیازی به فشردن پرده نیست.
- بگذارید 5 الی 10 دقیقه پرده در این محلول باقی بماند.
- سپس آن را با آب ولرم بشویید و آب آن را بگیرد.
- پیش از آویزان کردن پرده حتما محدوده پنجره و اطراف آن را تمیز کنید.
پرده جنس کتان
اگر به دنبال پرده ای می گردید که بیشتر از پرده های حریر و توری جلوی نور و گرما را بگیرند، پرده های کتان می توانند گزینه خوبی برایتان باشند.
استفاده از این نوع پرده در بسیاری از دکوراسیون های مدرن و سنتی معمول است چرا که در رنگ بندی و طرح های متنوعی می توانید آن را بیابید.
علاوه بر این ها، پرده کتان هم زیبایی دارد هم کارایی و از همه مهم تر قیمت نسبتا اقتصادی نیز دارند که موجب می شود با هر بودجه ای بتوان آن را تهیه کرد.
مزایا و معایب پرده کتان
- قیمت مناسب و اقتصادی پرده کتان را می توان اولین و مهم ترین مزیت این نوع پرده دانست.
- پرده کتان در رنگ ها و طرح های متنوعی وجود دارد و در هر دکوراسیونی خود را جا می دهد.
- این مدل پرده حساسیت و آسیب پذیری پرده های حریر و توری را ندارد بنابراین اگر حیوان خانگی داشته باشید بدون نگرانی از آسیب دیدن پرده می توانید از پرده کتان استفاده کنید.
- پرده کتان از جمله انواع پرده پارچه ای است که به اندازه کافی جلوی ورود نور را می گیرد.
- از معایب پرده کتان می توان به چروک شدن آن حین شستشو اشاره کرد.
- در تابش مستقیم و مداوم نور خورشید، این نوع پرده آسیب پذیر است و رنگ پریده می شود.
نحوه شستشو و تمیز کردن پرده کتان
پرده های کتان را می توانید در لباسشویی با مواد شوینده متوسط و درجه دمای پایین بشویید. اما این نکته را نیز در نظر داشته باشید هر چه این پرده بزرگتر باشد در ماشین لباسشویی سنگین تر و چروک تر می شود.
بنابراین اگر نگرانی بابت این مساله دارید می توانید پرده کتان را به روش زیر بشویید:
- وان حمام یا یک تشت بزرگ را از آب ولرم پر کنید. چند قطره مایع لباسشویی یا پودر لباسشویی در آن بریزید.
- پرده را در آب ولرم قرار دهید و بگذارید 5 دقیقه بماند.
- نیازی نیست پرده را بفشارید یا به روی هم بسابید. بهتر است بگذارید پرده کتان به خودی خود در آب ولرم تمیز شود.
- اگر جایی از پرده لک بود می توانید با دست بشویید اما دقت کنید که موجب چروک شدن بیش از حد پرده نشوید.
- پس از اینکه مطمئن شدید پرده تمیز است آن را با آب ولرم بشویید و در جایی قرار دهید تا آب مانده در آن کاملا خالی شود.
- پیش از خشک شدن و در حالیکه پرده هنوز کمی نمناک است آن را در جای خود آویزان کنید. سنگینی پرده شسته شده می تواند به از بین رفتن چروک های آن کمک کند.
پرده لینن
لینن یک جنس پارچه طبیعی است که ظاهری کژوال و آرامش بخش به فضای خانه می بخشد. پرده لینن از جمله انواع پرده پارچه ای است که در صورت بلند بودن و قرار گرفتن روی زمین بسیار لوکس و جذاب می شود.
اگرچه پرده لینن به طور کامل جلوی ورود نور خورشید را نمی گیرد اما از شدت آن می کاهد و برای خانه هایی که خیلی روشن نیست و نیاز به نور طبیعی کم شدت در آن احساس می شود گزینه مناسبی است.
مزایا و معایب پرده لینن
- پرده لینن از جمله انواع پرده پارچه ای است که می تواند جلوی ورود گرما به داخل خانه را بگیرد. بنابراین مناسب مناطقی است که گرمای زیادی دارد.
- پرده لینن یک پرده از جنس طبیعی است بنابراین ویژگی های خاصی دارد از جمله جلوگیری از ورود باکتری.
- این جنس پرده آنتی استاتیک و ضد آلرژی است. بنابراین افرادی که حساسیت هایی نظیر سردرد یا تنگی نفس دارند می توانند پرده لینن را برای خانه خود انتخاب کنند.
- از معایب پرده لینن می توان به شستشوی آن اشاره کرد. شستشوی پرده لینن را باید به خشکشویی بسپارید و امکان شستشوی آن با دست یا لباسشویی وجود ندارد.
- لینن خیلی زود چروک می شود برای همین لازم است مراقبت هایی حین آویختن آن صورت گیرد.
- جنس لینن معمولا پس از اولین شستشو کمی آب می رود. با در نظر گرفتن این نکته پرده را طوری اندازه گیری کنید که پس از شستشو با مشکل برخورد نکنید.
پرده ابریشمی
بدون شک پرده ابریشمی یک از انواع پرده پارچه ای لوکس و جذاب است که برای خانه هایی با دکوراسیون های مجلل مناسب است. هرچند این بدین معنا نیست که نمی توان از این مدل پرده در سایر دکوراسیون ها استفاده کرد.
اما پرده ابریشمی با وجود زیبایی بالایی که دارد کارایی سایر پرده ها را ندارد چرا که قادر نیست جلوی ورود نور خورشید را بگیرد. بنابراین اغلب توصیه می شود در کنار پرده ابریشمی از انواع پرده شید استفاده شود تا جلوی نور گرفته شود.
مزایا و معایب پرده ابریشمی
- پرده ابریشمی یکی از لوکس ترین پرده ها محسوب می شود که جلوه خاصی به دکوراسیون خانه می بخشد.
- ابریشم یک جنس سنگین است بنابراین برای پرده های بلندی که تا روی زمین قرار می گیرند گزینه مناسبی است.
- این مدل پرده برای اتاق خواب و اتاق نشیمن بسیار زیبا و رمانتیک خواهد بود.
- از معایب آن می توان به حساس بودن جنس این پارچه اشاره کرد که موجب می شود شستشوی پرده ابریشمی فقط از طریق خشکشویی ممکن باشد. همین مساله هزینه های مربوط به خرید پرده را بالاتر می برد.
- پرده ابریشمی یک پرده نسبتا گرانقیمت است.
- این پرده جلوی نور را نمی گیرد و در صورتی که بدون شید استفاده شود، آفتاب به آن آسیب میزند و موجب رنگ پریدگی آن خواهد شد.
پرده مخملی
پرده های مخملی هم در جنس طبیعی موجودند هم الیاف مصنوعی. با این حال هر دو حس ثروت و لوکس بودن را به فضای خانه می بخشد. به همین دلیل در اغلب خانه هایی که دکوراسیون مجلل و پرزرق و برق دارند از پرده مخملی استفاده می شود.
این پرده همچنین ضخیم و سنگین است که موجب می شود گزینه مناسبی برای جلوگیری از نور و سرمای خارج از خانه باشد.
مزایا و معایب پرده مخملی
- اگر به دنبال یک پرده لوکس و مجلل می گردید هیچ چیز به اندازه پرده مخملی نمی تواند رضایت شما را جلب کند.
- ضخامت پرده مخملی جلوی ورود نور و سرما را می گیرد بنابراین این نوع پرده می تواند همانند یک عایق عمل کند و در مناطقی که هوا خیلی گرم است، هوای داخل خانه را متعادل نگه دارد.
- علاوه بر اینها، ضخامت پرده مخملی موجب می شود بتواند تا حد زیادی سر و صدای خارج از خانه را نیز مسدود کند.
- اگرچه ضخامت پرده مخملی از مزایای آن محسوب می شود اما باید دقت داشته باشید که میله پرده ای استفاده شود که بتواند به خوبی این سنگینی را تحمل کند.
- شستشوی پرده مخملی در خانه ممکن نیست و برای تمیز کردن آن باید از خشکشویی کمک بگیرید.
- پرده مخملی از جمله پرده های پارچه ای گرانقیمت است.
پارچه بروکات (گل برجسته)
پرده های پارچه ای بروکات یا گل برجسته معمولا از الیاف مختلفی بافته می شوند. حین بافت این پارچه های طرح هایی از گل روی آن نقش می بندد که گاها در یک طیف رنگی یا در دو رنگ متضاد هستند.
همین موجب می شود پرده بروکات چهره ای متفاوت نسبت به انواع پرده پارچه ای داشته باشد. با اینحال این نوع پرده جزو پرده های لوکس و گرانقیمت است.
مزایا و معایب پرده گل برجسته
- در صورتی که این مدل پرده از الیاف طبیعی نظیر ابریشم تولید شوند از جمله پرده های سازگار با محیط زیست محسوب خواهند د.
- با توجه به اینکه پرده های گل برجسته بیشتر از جنس ابریشم ساخته می شوند تا جلوه و جلال بیشتری داشته باشند، شستشوی آن باید توسط خشکشویی انجام شود.
- پرده های گل برجسته از جمله پرده های گرانقیمتی هستند که نیاز به مراقبت دارند.
- این پرده ها با توجه به الیافی که بافته می شوند ممکن است در برابر نور خورشید دچار رنگ پریدگی شوند بنابراین بهتر است از شید یا یک لایه زیرین در کنار این پرده استفاده شود.
پرده پلی استر
پلی استر الیاف غیرطبیعی و اغلب نایلونی است که وقتی بعنوان پرده استفاده می شود می تواند به خوبی جلوی نور را بگیرد. نگهداری از این نوع پرده پارچه ای آسان است و از آنجایی که از الیاف غیرطبیعی ساخته شده است مشکلات پرده های الیاف طبیعی را ندارد یعنی چروک نشده یا همانند ابریشم دچار رنگ پریدگی نمی شود.
با این حال، پرده پلی استر یک پرده معمولی محسوب می شود و برای دکوراسیون های مجلل و پر زرق و برق مناسب نخواهد بود.
سخن پایانی
وقتی که می خواهید نسبت به خرید پرده پارچه ای اقدام کنید باید پیش از هر چیزی به جایی که می خواهید پرده را نصب کنید و نیازهایتان در فضای داخلی خانه و دکوراسیونی که دارید فکر کنید. به بودجه و میزان نگهداری که می توانید از پرده خریداری شده انجام دهید نیز توجه داشته باشید. چقدر نور در خانه لازم دارید؟ آیا حیوان خانگی دارید؟ سبک دکوراسیون خانه چیست و چقدر می توانید نسبت به شستشوی پرده ها هزینه کنید.
با در نظر گرفتن این سوالات و مطالعه راهنمای خرید پرده از میان انواع پرده پارچه ای می توانید بهترین گزینه را برای خانه خود پیدا کنید.